NeoCounter

srijeda, 16. siječnja 2008.

Živaljići-Rože

Živaljić prezime s jezičnog motrišta je jedan od oblika imena Živalj,koje je izvedeno od pridjeva živ(komparativ življi). U Hrvatskoj danas živi oko 560 osoba koje nose prezime Živaljić(Sinj,srednja Dalmacija,istočna Slavonija).Na otprilike istim prostorima se mogu pronaći i osobe s prezimenom Živalj(140). Godine 1697. opći providur A.Mocenigo odobrio je na granici prema Turskoj iznad Hana ,Blacima,i Koritima brojnim obiteljima Mije Katić,Tome Bubala,Vida Živalja,Stojana i Nikole Vuletića prostrane predjele :od Mukrinjina vrila na sjeveru,Urinove kamenice i Hana na zapadu,kao i dva mlina na potoku Brljevac.Ako je suditi prema okruženju (Katići,Vuletići,Bubale)Živalji su doseljenici s hercegbosanskih prostora (Široki Brig),dok su Živaljići starinom iz Poljičke Kneževine.U jednoj ispravi iz tog vremena je zapisano da je Mate Živaljić ,Poljičanin,koji je posjedovao zemlje Rasela,pokraj kule Nutjak,te tri kanapa zemlje ispod Brodarića (Trilj),a uz posjede svećenika Vuljevića i Mije Matulića ,što je 1.lipnja 1698 .g. opći providur Mocenigo i odobrio. Živaljići u sklopu doseljenja Poljičana stižu 1691.g. u Cetinsku krajinu. Tada je iz Doca Donjeg doselio Mijo Živaljić s sinovima i dobio 12 kanapa zemlje pod Golim brdom. Živaljići se javljaju na Gardunu 1725 .g. u popisu vjernika Splitske nadbiskupije,kad je nadbiskup Ivan Laghi zatekao dvi Živaljića obitelji;Ivanovu s 7 i Mijinu s 6 članova. U istom popisu te godine Splitske nadbiskupije u Poljičkoj Kneževini u mistu Srijane se nalaze upisane četri familije s prezimenom Živaljić. Živaljići se kao stanovnici pripoljskih sela na prjelazu iz 17st.u 18.stoljeće poput još nekih stočarskih rodova (Varvodići,Roguljići,Botice)upućuju se prema pašnjacima na planini Kamešnici i s vremenom postaju stanovnici sela Roža. Danas Živaljići na triljskom područiju žive :u Čaporicama,Gardunu,Rožama,Trilju. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do ponovnog seljenja Živaljića iz Roža(ekonomska migracija) prema Trilju,Turjacima,Sinju,Solinu,Splitu gdje se nastanjuju,tako da danas u Rožama s prezimenom Živaljić žive dvije osobe. Na kraju moram navesti izvor koji mi služi za obradu prezimena u Rožama a to je knjiga Ante Ivankovića koja je izdana pod pokroviteljstvom Cetinskog dekanata Trilja a zove se Podrijetlo hrvatskih rodova u Trilju i okolici.

Broj komentara: 15:

Anonimno kaže...

napokon

Anonimno kaže...

To care ... nopokon su i zivaljici na blogu! vise san naucija o nama nego ikad do sada! hvala sta si prihvatija moj prijedlog da napises nesto o nama! pozdrav iz svicarske, marko zivaljic

ixs kaže...

ima sam to u vidu i prije,ali obaveze,a to je dobro da si se javija i malo me požurija

Anonimno kaže...

ali jos nisan sazna odakle si ti? Varvodic?

ixs kaže...

je Varvodić iz Roža,

Anonimno kaže...

znaci poznajes varvodice is turjaka?

ixs kaže...

poznajem,oni su iz Roža,

Anonimno kaže...

Najprije da ti čestitan na odlično napravljenom poslu.Neznan zašto meni kad otorin poneki prozor, piše u slovenskom, možda zato šta živin u Ljubljani?!Sve ti je vrlo cool.Još malo više slika naših krajolika, prirode i sl. i to je to.Samo tako naprid.Pozdrav iz SLO!
TIHO

Anonimno kaže...

hvala na komentaru i podršci,pozdrav tebi u sloveniji

Anonimno kaže...

evo da se javi jos jedan zivaljic iz vinkovaca... prosle godine sam bio obisao to selo i traba znati odakle ti korijeni potjecu... pozdrav svima iz vinkovaca...... marko

Anonimno kaže...

ja sam isto zivaljic iz vukovara. sve pohvale za urednika bloga. pozz iz slavonije samo tako nastavite...

Anonimno kaže...

živaljići su naj jaće face u nas ljep pozdrav đopi

Anonimno kaže...

ja bih volio kad bi se svi živaljići dogovorili i sakupili na jednom mjestu,ajme kolko bi nas bilo . đopi iz vukovara

Anonimno kaže...

Budući da ste uložili dosta truda, nećete zamjeriti ako ispravim da su Katići (koji su doselili u Otok i Korita) podrijetlom iz okolice Duvna (Tomislavgrada) - to spominje Fra J.A. Soldo, a potvrđuje također A. Ivanković.

Anonimno kaže...

Živalj je predak Živalja, Živaljića i Živaljevića. Živalj je porijeklom iz starog grada Duklje na obali Morace. U 11. Vijeku njegovi potomci se sele u selima na granici Crne Gore i Metohije, u Kosovskom boju pogine 76 Živaljevića. Nakon boja se rasele, jedan dio bratstva osnuje selo Velicani blizu Dubrovnik, a odatle su se selili po Hrvatskoj prihvatili katolicizam i zsuzvstst dobili zemlju. To su Živaljići sad i Zivalji. U jednoj od seoba Živaljević dospiju u Bosnu gdje oko 1840.prime Islam i prezivaju se Živalji u selu Živaljevići. Tokom seoba iz Velike na granicu sa Kosovom, Živaljević su se selili u brojnim djelovima Srbije- Sjenica, Bit, Prokuplje, Vladicin Han, ali i dalje po Rusiji i naročiti u Bjelorusiji Grodno!