NeoCounter

srijeda, 21. svibnja 2008.

Otok:600 momaka čeka nevistu

Kako nam donosi današnja Slobodna Dalmacija u našoj susjednoj općini Otok se nalazi oko 600 neoženjenih momaka u dobi od 18 do 60 godina a za općinu koja ima 5700 stanovnika to je velika brojka iako Otok u Cetinskoj krajini jedini ima pozitivan demografski prirast.Pročitajte u cijelosti članak iz Slobodne koji vam prenosim.

Jednom je prigodom putopisac Stipe Krce napisao da je mjesto Otok selo junaka, fratara i žabara, ističući glavne karakteristike po kojima je to mjesto Cetinske krajine prepoznatljivo. Ovim njegovim epitetima još bismo morali dodati i časne sestre kojih u Otoku ima 142 (zajedno s fratrima čine Mali Vatikan), te gotovo 600 neoženjenih momaka u općini Otok u dobi od 18 do 60 godina. Velik broj neženja je tema koja je prerasla okvire ove općine sa 5700 stanovnika, od čega velik dio otpada na zdravo glasačko tijelo.

Što je razlogom da su kršni i zgodni momci podno Kamešnice postali nacionalni demografski problem, teško je odgonetnuti. Četrdesetogodišnji Stipe Kondža najviše vremena provodi igrajući igre na sreću, slično kao i velika većina ovdašnjih momaka.

- Čim mi uleti veliki dobitak, stiže i nevjesta - kaže nam Stipan. Tek punoljetni konobar Mario Laco smatra da će problem ženidbe riješiti kada naiđe na bogatu nevjestu, jer je prava stvar da on sam može odlučiti s kim će pred oltar. - Problema sa ženama nemam, nego se još nisam odlučio za koju ću – kaže nam 36-godišnji Zoran Erceg. Zoki ističe da mu je najbitnije da buduća mladenka ne smije spavati do podne i gledati sapunice te da zna dobro kuhati. Jedan je od njih kazao da će u bračnu luku uploviti čim nađe slobodnu subotu. Općinski su čelnici svjesni tog problema pa je tako otočni vijećnik Zlatko Grgat, i sam neženja, više puta neuspješno predlagao da se mladencima (oboje iz općine Otok) dodijeli jednokratna pomoć od 20.000 kuna, što su mnogi prihvatili sa simpatijama. Kako bi promijenili ovaj trend, neki su posegnuli i za uvoznom radnom snagom. Tako je 2004. godine stopostotni invalid Domovinskog rata pukovnik Ante Bošković našao ženu svog života, Aljonu Boskakovu iz Ukrajine. Mnogi su ovdašnji momci tada pokazali zanimanje da i oni to učine, apelirajući na ministricu Jadranku Kosor da im pomogne u rješavanju ovoga važnog životnog pitanja. I dok Ante uživa u svim blagodatima života proširujući obitelj, mnogim momcima dani prolaze u bavljenju beznačajnim stvarima. Uza sve navedeno, demografska slika općine Otok je jedina pozitivna u Cetinskoj krajini prošle godine. U otočkoj je općini, naime, u 2007. bilo 60 sprovoda, a krstilo se 87 djece. Da se, primjerice, samo u sljedeće tri godine oženi barem polovica mladića, Općina Otok bi možda mogla dobiti i status grada, jer sada broji 5700 stanovnika. Da ima nešto u tom broju 600, govori i podatak da u Otoku postoji prezime Šesto, a nedavno je otvoren i caffe bar 600.

Nema komentara: