NeoCounter

nedjelja, 22. lipnja 2008.

Zahtjev sinjskih antifašista:odšteta za žrtve SS divizije

Ovaj članak iz Slobodne Dalmacije ću vam prenjet u cijelosti a odnosi se na civilne žrtve iz potkamešničkih sela koje su nastradale od SS divizije u drugom svjetskom ratu.U tom krvavom pohodu SS -ove folksdojčerske divizije »Princ Eugen> je pobijeno oko 1500 civila,većina su bili djeca,žene i starci.Ovde bih još samo napomenuo da u Rožama,zaseok Miljen nema niti spomen ploče na kući u kojoj su zapaljene nedužne žrtve a zašto bi se trebala pobrinuti lokalna samouprava a to je Grad Trilj.U toj kući po meni dostupnim podacima je pobijeno oko 28 nedužnih civila koji su živi zapaljeni. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine pokrenula je postupak da se utvrdi visina i isplati odšteta za žrtve zločina koji su 28. i 29. ožujka 1944. godine počinili pripadnici “njemačke SS divizije ‘Prinz Eugen’ i dijela ustaških jedinica iz 369., takozvane Vražje divizije”.

Sinjski antifašisti svoj dokumentirani zahtjev uputili su Ministarstvu pravosuđa sa zahtjevom da ono provede postupak i zatraži od Austrije i Njemačke odštetu za spomenute zločine, te je dodijeli izravnim nasljednicima žrtava.

Zahtjev se odnosi na jedan od najmasovnijih i najokrutnijih zločina na hrvatskim prostorima tijekom Drugoga svjetskog rata.

U pohodu SS-ovaca krajem ožujka 1944. godine u naseljima Gala, Otok, Ovrlja, Ruda, Podi, Krivodol, Ljut, Rože i Voštane ubijeno je više od 1500 civila, uglavnom staraca, žena i djece. Sinjski SAB svome je zahtjevu priložio dokumente za 1327 osoba.

- Na odluku da zatražimo odštetu za ove naše žrtve potakla nas je javno objavljena informacija da bi Republika Hrvatska trebala obeštetiti folksdojčere kojima je poslije rata oduzeta imovina. Jednako pravo imaju naše žrtve, odnosno njihovi nasljednici, kojima su živote uništili u velikom dijelu upravo folksdojčeri, od kojih je bila popunjena divizija “Prinz Eugen” – kaže Janko Kelava, predsjednik SAB-a Sinja i Cetinske krajine.

Nema komentara: